Een tussenjaar, wel of niet doen?

Het is bijna zo ver! De zomer staat voor de deur en de schoolvakanties beginnen al bijna. Misschien doe jij dit jaar wel eindexamen en heb je nog geen idee wat je daarna wilt doen. In de afgelopen jaren is het nemen van een tussenjaar steeds populairder geworden. 10 jaar geleden zou men raar opkijken als het ging over een tussenjaar. Nu zien steeds meer mensen het als een verrijking.
De meesten kiezen er voor om tussen middelbaar en vervolg onderwijs een pauze in te lassen. Handig voor als je nog niet weet wat je wilt studeren, maar wil je daarna nog wel de schoolbanken in?
In dit artikel deel ik de ervaringen en tips van mensen die een tussenjaar hebben genomen en zijn gaan reizen en/of werken in het buitenland. Wat heeft hun gemotiveerd om Nederland te verlaten en wat hebben zij geleerd tijdens hun reis? 

Geld verdienen

Wanneer je er voor kiest om na het afronden van de middelbare school een tussenjaar te nemen, is het handig om een beetje geld op je rekening te hebben. Op jonge leeftijd zijn banen in de thuiszorg of horeca vaak erg in trek. Je kunt hier relatief veel verdienen en maakt lange dagen. Een andere keuze is om werk te zoeken in het buitenland.
Australië is erg in trek. Vanuit Nederland kun je via verschillende organisaties al aan een baan komen. Als man kan het handig zijn om een “white card“ aan te vragen. Hiermee kun je gemakkelijk werk vinden in de bouw. Voor vrouwen zijn veel banen als au pair te vinden. Een groot voordeel is dat een baan als au pair vaak inclusief accommodatie is.

Voorbereiding

Mocht je naar een warm en tropisch land gaan dan is het aan te raden om je winterjas thuis te laten. Deze neemt veel ruimte in beslag en de kans dat je hem aantrekt is zeer klein. Handdoeken kun je beter ook thuis laten. Een kleine microvezel reishanddoek is wel aan te raden. Deze drogen snel en zijn licht in gewicht.
Van te voren kun je blogs lezen van andere reizigers. Hier staan vaak handige tips in wat betreft het regelen van vervoer, overnachtingen en bezienswaardigheid. Je kunt in het land zelf een SIM-kaartje kopen, handig voor als je contact moet opnemen met je accommodatie of een taxi wilt regelen. Het kan handig zijn om alvast de offline kaart van het land op je mobiel te downloaden en je te verdiepen in de apps die daar veel gebruikt worden voor het (openbaar)vervoer of boeken van accommodaties.

De ervaring

Jeremy (28) nam een tussenjaar, omdat hij geen voldoening kon halen uit zijn werk als chef. Hij wilde inspiratie opdoen en nieuwe dingen zien, proeven en ruiken. Hij heeft veel geleerd van de mensen die hij heeft ontmoet. Doordat hij kennis heeft gemaakt met andere culturen heeft hij geleerd om dingen in een ander perspectief te kunnen plaatsen en anders naar de wereld te kunnen kijken. Wat bij hem de meeste indruk heeft gemaakt was dat de Aboriginals bijvoorbeeld geen woord hebben voor ‘bedankt’ en ‘alsjeblieft’. Het is in hun cultuur heel normaal om te delen met elkaar, daarom zijn deze woorden overbodig.

Merel (24) was voor 10 maanden in het buitenland voor haar stage. Zij raadt iedereen aan om, als je langere tijd op dezelfde plek blijft, te gaan sporten. Zij heeft rugby gespeeld en voelde zich binnen no time thuis!

Martijn (28) had moeite met het vinden van een vaste baan in Nederland en besloot een jaar te gaan werken en reizen door Australië en Nieuw Zeeland. Hij raadt iedereen aan om werk te zoeken in de bewoonde wereld, of in de buurt van openbaar vervoer. Hij heeft een tijd gewerkt op een boerderij midden in de woestijn. Het dichtstbijzijnde dorpje was 3 uur rijden en er was geen telefonisch bereik. Dat klinkt misschien spannend, maar als je werkt voor een gewelddadige baas en geen kant op kan is het verschrikkelijk.

Miro (28) nam het er van toen zijn contract niet werd verlengd. Zonder concreet plan is hij in het vliegtuig naar Thailand gestapt. Zijn tip is om in hostels te verblijven. Daar ontmoet je vaak medereizigers waarmee je je plannen kunt bespreken en misschien samen mee kunt reizen. Hij heeft in Thailand zijn duikbrevet gehaald. Het is daar relatief goedkoper dan in Nederland en je bent meteen op een prachtige duik locatie.

Moeder (50) was bang dat haar zoon niet meer zou gaan studeren na een jaar werken en reizen. Dit risico is aanwezig, maar zij zag ook in dat er voor haar zoon een wereld was geopend en hij wist wat hij wou en daarom extra gemotiveerder begon aan zijn studie.

Henk (65) is enkele jaren geleden met pensioen gegaan. Hij besloot zijn kennis als IT-er te delen met ontwikkelingsorganisaties. Hij reist nu een keer per jaar voor langere tijd naar Ethiopië om lokale, startende bedrijven te ondersteunen.