Voor wie is de fysiotherapeut?

Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, een ‘verkeerde’ beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Enkele voorbeelden, Verdraaide knie, meniscusproblemen, voorste kruisbandletsel, tennis/golferelleboog, artrose, verzwikte enkel, slijmbeursontsteking, rugklachten, hamstring problemen, nieuwe heup/schouder/knie, hoofdpijn, duizeligheid, zweepslag, bekkenproblematiek bij of na zwangerschap, nekschouder klachten, gescheurde achillespees, gewichtsproblemen, revalideren na operatie, long/hart revalidatie enz.

Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodanig dat u weer zo goed mogelijk het dagelijkse leven, op uw niveau, kunt voortzetten.

Rondom de afspraak

Waar moet u op letten bij het maken van een afspraak?

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF)

Vanaf 2006 heeft u, op grond van de regeling Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF), geen verwijzing meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk mag u nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar het hoeft in principe niet meer.
Tijdens de eerste afspraak zal de fysiotherapeut eerst een screening uitvoeren om te bepalen of u op het goede adres bent. Door middel van een zogeheten rode vlaggen lijst (opgesteld door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) wordt gekeken of de fysiotherapeut door kan gaan met de intake of dat het toch verstandiger is om de huisarts te consulteren.
De huisarts blijft de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

De eerste afspraak

Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer.
Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst vragen te stellen en te onderzoeken. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk.
Weliswaar werken wij met vaste richtlijnen van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.